
Altres Incapacitats
Laboratori escènic, Pont Flotant
Teatros del Canal, Sala Verde
Seguint la seua línia de treball relacional amb la comunitat, Pont Flotant ha desenvolupat -en el marc del 36 Festival de Otoño de la Comunitat de Madrid- un laboratori escènic en el qual abordar alguns aspectes de la diversitat funcional. El seu objectiu ha sigut reflexionar conjuntament sobre el concepte de capacitat, sobre allò o aquell que ens incapacita i sobre les diferències que ens uneixen o ens separen a causa d’aquestes “incapacitats”.
La capacitat com a idea mutable
“Canvia la nostra capacitat per a aprendre, per a córrer, per a sentir emocions, la nostra capacitat de treball, la nostra capacitat adquisitiva? Fins on arriben les capacitats humanes? La capacitat és un límit, un màxim fix o variable? Com afecta l’entorn a les meues incapacitats? Som capaços de superar o d’assumir les nostres incapacitats? I les dels altres?
No totes les capacitats tenen el mateix valor social ni econòmic o impliquen una jerarquia, una linealitat, una competició, un apte o no apte. Despertem les nostres capacitats més absurdes i ineptes com a acte de rebel·lió simbòlica, com a manera de “fallar millor”, com deia Beckett. Al cap i a la fi, les nostres qualitats dependran, en molts casos, de la nostra capacitat o incapacitat adquisitiva.
En els nostres processos de creació, sempre hem partit de les nostres pròpies vivències, tractant de construir un camí d’allò particular a allò
universal, buscant en la intimitat i en l’anècdota l’empatia amb el públic general, fent que aquesta implicació personal es trasllade a l’espectador. Una altra de les constants en les nostres creacions és enfocar un tema (en aquest cas, les “capacitats i incapacitats” de l’ésser humà) des de punts de vista molt dispars i amb llenguatges artístics i científics diversos.
La idea d’aquest laboratori escènic naix de la necessitat de la interacció personal i escènica de persones amb capacitats i coneixements molt diversos (des de ballarins, intèrprets o artistes fins a persones no relacionades directament amb les arts escèniques), partint de la concepció que l’art és motor de reflexió i de canvi de l’entorn social i que la recerca i la creació escènica poden ser també espais comuns d’aprenentatge i de desenvolupament personal i artístic.
D’aquesta manera hem anat generant diferents materials escènics, encara en estat embrionari que, connectats a través de diferents recursos dramatúrgics, comencen a provocar ja una certa narrativitat (fragmentada i polièdrica, això sí) i a generar i nodrir un discurs que, de ben segur, seran la base de la nostra futura producció.
Pont Flotant
Formadors i directors artístics del projecte:
Àlex Cantó, Pau Pons, Jesús Muñoz i Joan Collado
Artistes col·laboradors:
Ana Erdozain, Alba González, Fermín Jiménez i Pedro Aznar
Psicòleg col·laborador:
Juan Carlos Morcillo
Educador col·laborador:
Primitivo Sáez
Any de producció del laboratori escènic:
2018