Skip to main content
Altres projectes

AHIR/DEMÀ – Documental 2019

By març 28, 2019febrer 10th, 2020No Comments
TEATRE SOCIAL

Catorze joves marroquins nouvinguts a un centre de recepció de menors a Espanya accepten participar en un taller teatral. És la fina línia que separa el seu passat recent del seu futur incert. Què és el teatre sinó una vivència plena del present?

“Vaig rebre una telefonada de Pont Flotant: Volia acompanyar-los durant el taller que donarien al Centre de Recepció de Menors del govern autonòmic a Bunyol per a fer un documental? Tindria llibertat de plantejament i durada. Només havia de cenyir-me a les condicions establertes per les autoritats que tutelen aquells menors. Vaig acompanyar en una primera sessió a Jesús Muñoz i Pau Pons, de la companyia. Vaig tornar a la següent, dos dies després. Vaig repetir a la setmana següent. I així durant dos mesos.

Finalment van acabar el procés catorze adolescents marroquins, tots xics. Era evident que cadascun s’havia jugat la vida per estar allí. Sense voler furgar en aquest trànsit dramàtic, m’interessava confrontar el passat que acabaven de deixar al Marroc amb la seua pròpia mirada cap al futur. I entre l’un i l’altre, el seu present: aquell taller teatral. El documental transcorre ací, en la barra que separa les paraules ahir i demà.

No vaig necessitar inventar res: aquells adolescents irradiaven vida i positivitat durant el taller. Volia fer un documental respectuós al màxim amb els xavals, ni paternalista, ni carregat de sentimentalisme. Volia mostrar-los amb noms i rostres per a humanitzar-los i que els espectadors pogueren sentir empatia cap a ells: per ventura no podrien ser els nostres fills? Volia exposar el revers —positiu en aquest cas— d’una realitat terrible per la criminal política migratòria de la Unió Europea”.

Raúl Riebenbauer

Direcció i guió:
Raúl Riebenbauer

Producció executiva:
Pont Flotant [Àlex Cantó, Joan Collado, Jesús Muñoz, Pau Pons], Raúl Riebenbauer, José M. Sospedra

Direcció de fotografia:
Carlos Aparicio

Muntatge:
Raúl Riebenbauer
Beatriz Borraz

Etalonatge:
Beatriz Borraz

Supervisió de postproducció:
Mario Ortiz

Postproducció de so:
José M. Sospedra

Música:
Mei

Cartell:
Milena Fontana

Documental filmat durant el taller de la companyia Pont Flotant al Centre de Recepció de Menors de la Generalitat Valenciana a Bunyol (València, Espanya)

Col·labora:

Una producció de:

Raúl Riebenbauer